Cum faci o delicatesă din banalul macrou congelat

În apele adânci ale Pacificului, năvoadele pescarilor scot tone de pește proaspăt… Bla, bla, bla… Macroul congelat este unul dintre cele mai ieftine sortimente de pește ce poate fi găsit pe piață. Provocarea este să-l faci cât mai comestibil. Asta am încercat și eu într-o după amiază de sâmbătă.

Am adunat următoarele ingrediente: macrou congelat de la Edenia (made in China, pescuit din Oceanul Pacific), o ceapă potrivită spre mare, trei căţei de usturoi, un ardei kapia, patru morcovi, roşii pasate (cam vreo 500 ml), 4 linguri cu ulei de măsline, 200 ml de vin alb, 14 boabe de piper verde, 3 frunze de foi de dafin, o bere la alegere.

Cum am făcut? Am tocat mărunt ceapa şi usturoiul, am tăiat ardeiul kapia în bucăţi subţiri şi le-am pus la călit în uleiul de măsline. Nu le-am ţinut mult. Când ceapa a început să devină sticloasă, am adăugat morcovul tăiat rondele şi am pus peste legume patru linguri de vin alb. De fapt, vorba vine… Nu am avut vin, aşa că am înnobilat preparatul cu vin spumos de la Zarea. Am plasat un capac peste tigaie şi am lăsat să se împrietenească toată compoziţia vreo 6-7 minute.

După acest episod, am trântit legumele înnăbuşite într-un vas de sticlă termorezistentă (Yenna), am pus sare şi piper măcinat după gust, peste care am aşezat vreo cinci-şase bucăţi cuminţi de macrou congelat. (Nu l-am lăsat să de dezgheţe.) Am turnat roşiile pasate, apoi am aruncat deasupra frunzele de dafin rupte în bucăţi, un pic de cimbru, şi piperul. Am băgat la cuptor, am acoperit cu un capac (tot de Yenna) şi am pus ceasul să sune peste 45 de minute, timp în care m-am apucat să beau restul de vin spumos. Restul care a rămas în sticlă. 😛

Uite că uitam să-ţi zic ce am făcut cu berea, rece, de la frigider. Am desfăcut-o înainte să mă apuc de tocat ceapa, am luat o gură zdravănă şi nu am înghiţit până nu am terminat de tocat toată ceapa. Chestia asta te fereşte de lăcrimatul ochilor. Dacă nu funcţionează 100% şi simţi un pic din iuţimea cepei pe la ochi, atunci cu siguranţa efectul va fi total în combaterea setei. La mine a funcţionat destul de bine în ambele direcţii.

Când a sunat ceasul de 45 de minute, am luat capacul de pe vas şi am mai lăsat vreo 10-15 minute, până s-a rumenit puţin peştele deasupra.

Am executat şi o mămăligă din mălai grişat şi vă pot anunţa, cu mândrie, că nu a ieşit deloc cu cocoloaşe. Ar fi fost culmea, cu mălaiul grişat.

Concluzie: 1. Pentru un macrou congelat, atenţia acordată preparării a fost uşor exagerată. 2. Pentru un macrou congelat, gustul preparatului a fost senzaţional. 2′. Recomand.

macrou peste la cuptor (1) macrou peste la cuptor (3) macrou peste la cuptor (4) macrou peste la cuptor (5) macrou peste la cuptor (6) macrou peste la cuptor (7) macrou peste la cuptor (8) macrou peste la cuptor (9) macrou peste la cuptor (10) macrou peste la cuptor (12) macrou peste la cuptor (13) macrou peste la cuptor (14)

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.