Consideraţiuni asupra poporului meu

Slab analist Brucan, ăsta… Cică 20 de ani pentru stupid people, să iasă la liman. Na, că se face… Şi nimic. Evreii – care-s popor deştept s-au învârtit în cerc 40 de ani în condiţia în care îl aveau şi pe Yehova de partea lor. La români, ce pretenţii să ai?

Ce s-a construit trainic în România are în spate o minte de franţuz, german sau ungur, fără supărare.
România a fost condusă bine numai de NEromâni. Carol I, în timpul căreia România a trăit cea mai fastă perioadă dpdv social şi economic era un Hohenzollern. El a trecut la ortodoxie, din respect pentru poporul pe care a venit să-l conducă, dar mentalitatea nu i s-a transformat niciodată în ceva românesc. Şi s-a văzut…

Marii noştri voievozi sunt, de fapt, nişte “smardoi” – pardon de expresie. De pe urma lui Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân ne-au rămas poveşti în care, cu mândrie ne înfoiem că i-am bătut pe turci. Ne mai umflăm că n-am fost transformaţi în paşalâc niciodată. Păi de ce să ne transforme în paşalâc dacă noi le trimiteam turcilor bir în aur, femei şi copii de parte bărbătească?! (Desigur, Mihai Voievod şi a lui Unire de la 1600 îl fac să merite, totuşi, un loc pe coperta cărţii de istorie).

Da, ne batem cu pumnul în piept că i-am bătut pe turci, tătari, draci şi cotobalci. Dar mai mult de smardoială am construit şi noi ceva?! Ne-a mai rămas, mărturie, câte o cetate, construită ca să se apere conducătorii, poporul trăind în sărăcie lucie, în calea hoardelor de străini, de fapt.

“Codru-i frate cu românul” – se spunea pentru că aşa făceau vitejii de români: Când venea cotropitorul, vajnicii bărbaţi îşi lăsau femeile, copiii şi bătrânii în sate şi ei făceau dizidenţă în pădure. Mai veneau pe înserat şi îi mai agasau pe urgisitori dând iama în proviziile de mâncare şi băutură ale acestora. La fel funcţiona schema cu haiducii.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.