Ciudățeniile Facebook. Nu contează, bani să iasă

Aproximativ un sfert de miliard (din 2,1 miliarde de conturi) de profiluri Facebook sunt false ori duplicate. Compania nu pare să fie deranjată prea mult de haosul din rețeaua sa de socializare. Cel mai citit blogger din România zice că o soluție ar fi conturile verificate. Așa s-ar elimina manipularea (vezi scandalul cu implicarea rușilor în campania electorală din SUA) și alte abuzuri făcute de postaci mai mult sau mai puțin profesioniști.

De ce nu face curățenie Facebook în ogradă?

Pentru că asta ar înseamna ca cel puțin jumătate de miliard de conturi să dispară. Ce ar înseamna asta? Te-ai simți mai bine, n-ai mai fi agresat verbal de tot felul de indivizi care fac pe zmeii sub protecția anonimatului, adică ar fi un mediu mai frecventabil. Da, dar pentru Facebook, curățenia asta ar însemna mai puțini bani încasați. Profiluri false sau adevărate, nu contează câtă vreme se face numărul necesar de vizualizări pentru încasat banii din reclame. Problema o sa apară abia când cei care plătesc vor observa ca reclama nu are efect. Pentru că fantomele nu cumpără.

Facebook are scăpări grave

Să zicem că eu mă mut într-un oraș nou și vreau să caut să-mi fac prieteni. Apelez la Facebook, că doar e rețea de socializare. Și mă apuc să trimit vreo 50 de cereri de prietenie, cu speranța la interacțiuni mai mult decât virtuale. Vine Facebook și îmi spune că nu am voie să fac asta și îmi restricționează temporar sau definitv dreptul de a cere prietenii. Păi, dacă Facebook e doar pentru interacțiune cu prietenii de la muncă și neamuri, atunci nu ar trebui să existe. Eu nu am nevoie de Facebook ca să ies la bere cu prietenii.

În timp ce sunt taxat pentru cererile de prietenii (deși cei solicitați pot refuza pur și simplu) nu e nici o problemă dacă îmi bag prietenii în tot felul de grupuri de Facebook. Așa m-am trezit eu că fac parte din tot felul de grupuri. Am libertatea doar să părăsesc grupul.

Facebook permite bătaia femeilor, dar șterge pozele cu decolteuri

Am raportat la Facebook un filmuleț în care un bărbat bătea crunt o femeie cu o scândură. Nu era regie, nu sunt eu prea sensibil. Pur și simplu dementul ăla dădea cu scândura în femeia aia ca într-un obiect. Facebook mi-a răspuns că nu se încalcă standardele comunității. Am raportat grafică pornografică (scene explicite de sex oral și normal), la fel, nici o problemă. În schimb, mi-au șters o poză cu Melania Trump pentru că ar fi afișat nuditate. I se vedea din sâni cât lasă să se vadă și o rochie decoltată, parte din abdomen și un șold.

Facebook este incoerent când e vorba de aplicarea propriilor reguli, dar într-o privință compania e clară: permite existența conturilor false, postarea de conținut dubios… câtă vreme asta îi aduce bani. Și văd că deocamdată această activitate este extrem de profitabilă pentru Facebook. Cu ce costuri pentru societate? Asta e altă problemă. Și lui Facebook nu-i pasă deloc.



Un comentariu la „Ciudățeniile Facebook. Nu contează, bani să iasă”

  1. E discutabila treaba cu conturile verificate pentru ca au mai fost platforme care acceptau conturi verificate si erau baieti care utilizau numere de telefon disposable si acte false ca sa verifice conturi.
    Pe anumite forumuri e o intreaga piata de conturi verificate pentru diversi furnizori de servicii web, asa ca intr-adevar introducerea conturilor verificate ar elimina gainarii, dar ar favoriza profesionistii care astfel scapa de concurenta.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky