Cine îți spune cum să-ți crești copilul? Nu maică-ta!

Cu atâtea site-uri și reviste de parenting, eu mai lipseam, bărbat fără copii, să vin să dau sfaturi despre cum se crește un copil. Deci nu, n-am să fac asta. O să vorbesc, însă, despre altceva.

Când o tânără aduce pe lume primul său copil are nevoie de sprijin și îndrumare. Trebuie să fie tare greu, ca de la statutul de atracția clubului să te transformi într-o mămică model care să știe de ce plânge copilul și, mai ales, cum să-l facă să se oprească. În ciuda mândriei de a fi intrat în categoria mamelor nu cred că trebuie să fie vreo plăcere să tragă un sugător mic de țâțele tale și să miroși toată a laptele care ți se scurge uneori, pe burtă în jos.

Așadar, e clar că ai nevoie de cineva care să te învețe ce să faci, cum și când. DAR… Atenție de la cine primești aceste sfaturi! Se presupune că mama ta ar fi persoana în care ar trebui să ai cea mai mare încredere. Cine să-ți vrea mai mult binele, dacă nu ea?! Nici soacra nu trebuie trecută la capitol dușmani, dar ea e mai preocupată de copil decât de tine.

Deci, nu. Nici maică-ta, nici soacră-ta nu sunt cele mai bune furnizoare de sfaturi. Să ai mai multă încredere în povețele primite de la puștoaica aia cu un copil de un an și unul de doi, să ai încredere în colega ta care a plecat în maternal cu patru luni înaintea ta, dar nu în mama ta sau în soacră.

Explic, fără să mă îngrop în argumente: Poate că sunt ele bine intenționate, dar maică-ta și soacră-ta nu au mai crescut un copil de vreo 20 de ani. Cel puțin. Ce să (mai) știe ele despre puericultură, parenting, creșterea pruncului, când ele nu știau ce-s ăia pamperși, când ne creșteau pe noi?! Cum să te lași la mâna sfaturilor lor, prăfuite de timp și depășite de tehnologie și evoluția științei?

Da, cu tot respectul, ele ne-au crescut pe noi, dar mamele noastre nu sunt cele mai bune să ne crească odraslele. Pot fi ajutoare fantastic de utile, dar strategia, ce și cum… ar trebui să le hotărască cineva cu o experiență mai recentă în domeniu, cineva care nu prinde pampersul la spate, cineva care nu trebuie să-și aducă aminte ce făcea acum 20 de ani… Corect?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.