În urmă cu vreo doi ani, soția mea a primit cadou, de la o prietenă, cartea asta. Ne-am uitat peste ea, ni s-a părut interesantă, apoi am abandonat-o în bibliotecă. Nu eram chiar atât de hotărâți să citim despre „Rețete pentru diabet, obezitate, boli cardiovasculare”.
În urmă cu vreo câteva săptămâni am hotărât că e cazul să schimb ceva la stilul de viață. Nu e vorba numai de dat jos vreo 10 kg. (Am slăbit deja cam cinci.) Mi-am dat seama, însă, că hrana pe care o mănânc, în general, este prea „moartă”. Prea puține fructe și legume și prea multă carne. Am zis să întorc foaia.
În consecință, am devenit interesat de salate, sucuri de fructe… chestii d’astea. E nevoie, însă, și de proteină. Am hotărât să nu mănânc mai mult de două porții de carne/săptămână. Atunci trebuie să caut proteina în altă parte. E bine de știut că și mediul vegetal vine cu surse importante pentru energia noastră. Ciupercile, nucile, fasolea, soia, năutul, lintea… sunt surse de proteină sănătoasă.
Ce să o mai lungesc… azi am gătit Chitele de linte cu cartofi. Una din cele 400 de rețete cu zero colesterol, din Cartea de bucate a Centrului Lifestyle Herghelia, cartea de care vă spuneam la începutul acestei postări. O carte foarte interesantă cu rețete vegetariene (de post, cum ar zice unii), soluții delicioase pentru mic dejun, pateuri, salate, sosuri, aperitive, supe și ciorbe, feluri principale de mâncare, deserturi, pâine, patiserie și pizza. Cartea asta mi-a demonstrat că atunci când spunem că n-ai ce să mănânci dacă nu ai carne, vorbeam aiurea.
Cum am gătit chiftele vegetariene
Rețeta originală zice așa:
Ingrediente:
– 2 căni linte fiartă
– 2 căni piure de cartofi
– 1 cană pesmet
– 1 ceapă tăiată mărunt
– 1/2 cană rădăcină țelină răzuită fin
– 1/2 cană apă
– 2 linguri ulei
– 1 lingură pătrunjel verde
– 1 linguriță salvie pudră
– 1/2 linguriță cimbru
– 1/2 linguriță măghiran
– 1/2 linguriță rozmarin
– sare după gust
Preparare:
Se dă lintea fiartă prin mașina de tocat. Ceapa și țelina se călesc în apă și cele două linguri de ulei, timp de 10 minute. Se pun într-un bol toate ingredientele și se amestecă bine. Se formează chifteluțe care se coc în cuptorul preîncălzit, într-o tavă unsă cu puțin ulei, timp de 20 de minute pe fiecare parte.
Eu am făcut așa
Am folosit linte roșie. Am fiert o cană de linte care s-a umflat cam de 2,5 ori.
Piure cartofi am făcut din patru cartofi mari. Mi-a ieșit cam 3 căni de piure. Nu am dat lintea prin mașina de tocat. Chiar nu a fost nevoie. E suficient să o pasezi cu tot cu cartofii.
Nu am mai pus jumătatea de cană de apă, avea lintea destul lichid. Am pus doar jumătate de cană de pesmet, dar mi-au ieșit chiftelele un pic cam moi, dar am reușit să le formez și s-au copt bine. Oricum, pesmetul are rolul de a lega compoziția. Dacă e prea moale compoziția, mai pui pesmet. Dacă e prea uscată, mai pui apă. Simplu.
Nu am avut salvie, deci n-am pus. Mirosul de rozmarin îmi aducea aminte de o cură de ceai de rozmarin, de acum vreo 7 ani, și nu am vrut să-i simt gustul în chiftelele mele. Față de ce scrie în rețetă, am mai pus doi căței de usturoi dați prin răzătoare și o mână de mărar verde tocat. În rest, cum zice la rețetă.
A ieșit foarte gustos. Din toată compoziția, mi-au ieșit vreo 30 și ceva de chiftele.