Chiar (nu) știi ce e fericirea?!

Probabil că nu suntem făcuţi să ştim ce este fericirea. Când zicem că am prins-o, după ce am deschis pumnii nu vedem decât urme palide, ca acelea pe care le lasă aripile fluturilor. Au fost filozofi care au căutat fericirea. N-au aflat-o. Cei mai norocoşi au lăsat opere … pentru viitor.

Cu cât cauți fericirea mai mult cu atât te îndepărtezi de ea. Cercetătorii specialiști în anatomia reproducerii, spun că peste 60 dintre femei nu se pot bucura de orgasm. Ei au ajuns la concluzia că 85% dintre ele nu au avut orgasm pentru că nu știu ce este acela. Prejudecățile lor le-au ținut departe de ceea ce este cu adevărat un orgasm, spun medicii specialiști. De cele mai multe ori femeile în cauză aveau o idee greșită despre orgasm …

Oare, în cazul fericirii oamenilor prejudecăţile, falsele păreri, logica lui „eu ştiu sigur că …”, ignoranţa, să ne ţină departe de fericire?!

Dacă suntem fericiţi şi nu ştim?! Dacă ne omorâm satisfacţia vieţii lăsându-ne să obosim în urma la atâta alergat după cai înaripaţi? Dar ştim ce este supărarea? Ohoo, sigur că da. Suntem supăraţi atunci când lucrurile nu ne ies aşa cum am dori. Suntem necăjiţi dacă plouă, suntem îngrijoraţi dacă e secetă, ne supărăm că prietenii au ieşit fără noi la o bere, ne mâhnim că am pierdut 50 de lei, ne enervează că a trebuit să stăm la coadă la poştă, ne supărăm că am fost bârfiţi, ne deranjează dacă n-am fost apreciaţi la valoarea pe care credem că o avem … De fapt, o serie de nimicuri apar în fiecare zi să ne amărască viaţa.

Dar ştim ce este fericirea? Păi … nu ştim. Dar noi ştim că sunt şi lucruri care ne fac să ne simţim bine: ne-a bucurat prima bicicletă pe care am primit-o de la părinţi, mâncam cu gura plină plăcinta de dovleac pe care o făcea bunica, am ameţit de plăcere la primul sărut, am tresărit la atingerea unui sân, am plâns de bucurie când ni s-a născut primul copil, concediul în care am adunat melci şi am alergat dimineaţa pe plajă ni-l aducem aminte cu infinită plăcere – simţi în nări briza mării, o baie caldă după o zi grea sau un duş rece după canicula verii în care ai cules muşeţel, ciorba aceea minunată pe care ai găsit-o într-o miercuri pe masă, vinul pe care l-ai băut în parc, adu-ţi aminte cum te-ai simţit când ai urcat la crucea de pe Caraiman.

Ei bine, asta e fericirea.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky