Ceva fin… Degustare pate de ficat

Pentru că e sâmbătă, am zis să mâncăm ceva deosebit. Și cum e prea banal să mă fi dus la restaurantul de pe primul loc din topul Gault & Millau din România, am ales să fac altceva. Nu, nu m-am apucat nici să gătesc, așa cum mă pricep eu ca un masterchef (de) nerecunoscut.

Așadar, azi am făcut o degustare de pate. Știi cum se zice, “mănânci pateu și-ți iei bemveu”, deci clasa acestui aliment de un rafinament aparte este recunoscut chiar și de folclorul național autentic.

Azi am ales așa:
Ardealul – pate de porc, Rețeta lui Ion
Bucegi – pate intens de porc
Antrefrig Junior – pateu porc cu unt (așa scrie pe etichetă, PATEU)
Scandia – pate de pui integral

Acum să vă zic ce am găsit în ele și cum mi s-au părut.

Antrefrig Junior – pateu porc cu unt – 4,99 lei/cutia de 100 gr.

Ingrediente: carne de porc 25%, apă, slănină, ficat de porc 17% – origine UE, unt 3,5% ( conține lapte), amidon din porumb, proteine din lapte, sare, ceapă deshidratată, zahăr, smântână praf (conține lapte), condimente, pastă de tomate, carne de porc.

Declarație nutrițională la 100 gr: 269kcal, Grăsimi 23 gr, din care acizi grași saturați:8,4 gr, sare 1,4 gr

Părerea mea: un gust ușor, fin, cu o aromă ce mă duce cu gândul la brânză topită. Nu am devenit fan, nu aș mai cumpăra, mai ales că e cel mai scump produs din lotul de azi.

Ardealul – pate de porc, Rețeta lui Ion – 3,69 lei/cutia de 100 gr.

Ingrediente: ficat de porc 25% – de origine din UE, apă, carne din spată dezosată de porc, făină de grâu, sare, zahăr, ceapă deshidratată, ceapă prăjită, pastă de tomate, condimente.

Declarație nutrițională la 100 gr: 309 kcal, Grăsimi 28 gr, din care acizi grași saturați:9,3 gr. Sare 2 gr.

Părerea mea: pate banal de ficat. Parcă cel obișnuit îmi plăcea mai mult, rețeta lui Ion nu a prins la mine, ori au câștigat alte pateuri prin comparație. Deci, nu.

Bucegi – pate intens de porc – 3,79 lei/cutia de 120 gr.

Ingrediente: ficat de porc 45% – origine din UE, slănină, șorici, apă proteină vegetală din soia, sare iodată, gălbenuș de ou, zahăr, ceapă, condimente, conservant nitrit de sodiu.

Declarație nutrițională la 100 gr: 295kcal, Grăsimi 24,1 gr, din care acizi grași saturați:8,7 gr. Sare 1,4 gr.

Părerea mea: o alegere perfectă pentru cei care vor pate din FICAT. 45% se simte. Te duce cu gândul la lebărul făcut la țară de Crăciun.
Pe de altă parte, nitritul ăla de sodiu trecut la ingrediente nu mai este așa îmbietor. Dacă mănânci rar și puțin e ok.

Scandia – pate de pui integral – 4,33 lei/cutia de 120 gr.

Ingrediente: ficat de pui 20%, carne de pui, ulei de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, apă, sare iodată, zahăr, amidon din porumb, smântână praf, lapte praf, ceapă, condimente, usturoi.

Declarație nutrițională la 100 gr: 208 kcal, Grăsimi 16,9 gr, din care acizi grași saturați:2,7 gr, sare 1,4 gr

Părerea mea: Am mai mâncat pate de pui și mi-a plăcut. Dar comparând cu pateurile din porc… puiul a rămas la coada clasamentului.

Din punct de vedere nutrițional, pateul de pui ar fi în fruntea clasamentului, dacă luăm în considerare numărul de calorii și cantitatea de grăsimi. Deci dacă țineți la dietă, alegeți pate de pui.

 

Dincolo de orice glumă, îmi place foarte mult pateul, deși este perceput ca fiind mâncare de săraci. Eu nu-l percep așa, mi-a plăcut din copilărie – când îl consideram o delicatesă (copil crescut pe vremea lipsurilor din era Ceaușescu), mi-a plăcut și în gustările de la oara 10 în timpul când am făcut armata.

Din cauza implicațiilor nutriționale, nu prea sănătoase, pateul nu este un aliment pe care să-l introduci în dieta zilnică. Dar o dată la câteva luni, un pate, de care vă place, nu omoară pe nimeni.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky