Cele 7 întrebări care mi-au schimbat viaţa

Susie Moore este o „confidence coach” în New York. Da, ştiu, nu prea avem corespondent al ocupaţiei ei în România. Putem traduce „antrenor de încredere”. Al încrederii în forţele proprii, al încrederii că modul în care ne trăim viaţa depinde de noi. Povestea de mai departe este spusă de Susie. Veţi vedea că este una interesantă şi vă va pune serios pe gânduri. Sper. 😉

De la o vârstă fragedă, învăţăm să spunem NU unei serii de întrebări şi curiozităţi, gen NU întrerupe profesorul şi ţineţi întrebările până la sfârşitul orei. Sfârşit care pune capăt şi întrebărilor. Abia după ce am împlinit 30 de ani am înţeles puterea magică a gestului de a cere, pur şi simplu. Asta m-a ajutat în carieră, în viaţa personală… m-am îndrăgostit, chiar, pentru că nu mi-a fost frică să cer ce am vrut.

Vestea buna: oricine poate învăţa cum să facă acest lucru mai des şi mai eficient. Dacă nu te temi să iei măsuri, orice lucru este posibil. Aici sunt 7 întrebări care mi-au schimbat calitatea vieţii şi chiar cursul ei.

1. „Vrei numărul meu de telefon?”
I-am spus acest lucru celui care acum îmi este soţ. Când aveam 20 de ani, un prieten m-a invitat la un concert. Am stat în dubiu dacă să mă duc sau nu. M-am dus. acolo am văzut, în mulţime, un bărbat înalt care arăta bine de care m-am simţit imediat atrasă.. Am ajuns unul lângă celălalt şi mi-a plăcut felul lui de a fi. Înainte să plec, i-am zis: „De ce nu iei numărul meu de telefon?” L-a luat, a doua zi m-a sunat şi anul acesta sărbătorim cinci ani de căsnicie.

2. „Putem discuta salariul meu?”
La primul meu loc de muncă am fost consultant de recrutare şi am văzut o mulţime de negocieri salariale. Lucrând în resurse umane, am înţeles importanţa activităţii mele, am devenit conştientă de valoarea mea ca angajat. Şi de atunci mi-am negociat salariul la fiecare loc de muncă pe care l-am avut. De cele mai multe ori am avut succes. Amintiţi-vă: Dacă nu cer, răspunsul este întotdeauna nu.

3. „Pot să vă cumpăr o cafea?”
Aveam 25 de ani şi am ajuns în New York, fără relaţii, disperată după un loc de muncă. Am invitat contactele mele de pe LinkedIn (reţea de socializare profesională) la o cafea. După 25 de cafele şi câteva luni mai târziu aveam deja două locuri de muncă în industria de publicitate online. Niciodată nu subestima puterea unei întâlniri faţă în faţă.

4. „Pot să vă rog cer o favoare?”
Mulţi dintre noi sunt fericiţi să-i ajute pe alţii, dar nu vom cere niciodată ajutor, în schimb. Nu refuza plăcerea altora de a te ajuta. Eu sunt genul de om care sare în ajutor, dar sunt sigură că foarte mulţi oameni simt acelaşi lucru. Este nevoie de curaj pentru a cere ajutor altor oameni şi a permite să ţi se ofere sprijin. Cere şi acceptă ajutorul semenilor!

5. „Pot să scriu pentru tine?”
Am vrut să scriu pentru publicaţiile online pe care le citesc cu plăcere, aşa că am avut şansa de a discuta cu editorii şi să le prezint ideile mele. Am învăţat din vânzări că atunci când ai un produs de calitate nu ai cum să nu vinzi. M-am prezentat cu încredere şi mi-am oferit serviciile. Ai încredere în tine, nu ezita, iar rezultatele nu vor înceta să apară.

6. „Pot avea un discount?”
Cu această întrebare am salvat mii de dolari pe articole de încălţăminte, mobilier, excursii ori zboruri. Pentru mine este ca un joc, chiar dacă soţului meu i se face ruşine, câteodată, de insistenţele mele. Înainte de a cumpăra ceva, eu pur şi simplu întreb: „Putem să negociem aici?” Încercaţi şi voi asta şi veţi vedea că uneori funcţionează. Şi câştigaţi banii pe care nu-i cheltuiţi. S-ar putea chiar să deveniţi dependenţi.

7. „Ce doresc cu adevărat?”
Această întrebare este, probabil, cea mai importamtă dintre toate. Când a fost ultima dată când te-ai întrebat ce vrei cu adevărat. Poate că nu ai avut ocazia, poate că nu ai avut timp. Ia-ţi într-o zi câteva minute pentru tine, închide ochii, respiră adânc şi întreabă-te: „Ce-mi doresc cel mai mult pe lumea aceasta?” Întreabă-te ce loc de muncă vrei, în ce oraş ai vrea să locuieşti… Şi analizează ce faci pentru asta. Îţi urmăreşti visul?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.