Ce trist e să folosești rasismul ca o armă

Avem faptele: Serena Willimas a fost amendată cu 17.000 de dolari după ieșirile considerate nesportive, în timpul finalei US Open. Fosta nr.1 în tenisul mondial și-a ieșit din fire după ce arbitrul a acuzat că antrenorul ar fi dat indicații de pe margine, lucru interzis de regulament. Antrenorul a recunoscut că a făcut asta, deși zice că Serena nu a văzut semnele lui. Dar arbitrul le-a văzut. Și asta a penalizat.

Serena s-a enervat, a dat cu racheta de teren, arbitrul a penalizat-o din nou. Americanca l-a făcut hoț, arbitrul a penalizat-o din nou. Abia au liniștit-o supervizerii intrați pe teren. Să admitem că Serena era îndreptățită să considere deciziile arbitrului ca fiind eronate. Dar soluția nu este bâlciul ăla scandalos, care a umbrit bucuria de câștig a tenismenei japoneze.

În fine… Sunt dezbateri încă pe tema asta. WTA îi ia apărarea Serenei, Federația Internațională de Tenis consideră că arbitrul a procedat absolut corect atunci când a aplicat regulamentul.

Un caricaturist din Australia, Mark Knight,a publicat în Herald Sun o satiră grafică la adresa sportivei din SUA. Poza e sus, sub titlul acestui articol.

Au apărut primele acuzații de rasism la adresa caricaturistului. Că de ce i-a desenat nările mari, că de ce are Serena buze groase în caricatură? Deci… e rasism. Adică pentru că a desenat-o așa cum arată pe Serena Willimas, artistul este acuzat de rasism. Și pentru că i-a desenat blondă coada din păr a tenismenei japonze. Deși Osaka chiar avea vopsită blond coada. Deci e rasist. Ăsta e raționamentul.

Mă bucur că publicația a ales să apere creația artistului, explicând clar că nu e vorba de nici un rasism în desenul care a învrăjbit o lume întreagă. Firește, majoritatea persoanelor de culoare îi iau apărarea Serenei și condamnă caricatura australianului, acuzându-l pe acesta de rasism și sexism.

Apropo de sexism, iată și dovada că graficianul nu a ironizat doar femeile în caricaturile sale. Hai să ne uităm la desenul de mai jos în care satirizează comportamentul lui Kyrgios! Chiar nu sesizează oamenii ăștia cât sunt de penibili cu acuzațiile astea de rasism? Ce legătură are culoarea pielii cu ieșirile Serenei?! Cum să folosești drept argument în sprijinul tău faptul că ești negru și d’ aia are lumea ceva cu tine? E jalnic să folosești suferințele înaintașilor tăi sau a celor care încă mai sunt victime ale unui rasism real ca să ai tu mai multă putere de convingere. Chiar e trist că fanii Serenei apelează la acest lucru.

P.S. Îmi pare rău că Serena nu a luat titlul. Am sperat să câștige. Am gândit că asta o va ajuta să-și revină psihic mai bine, după revenirea la sportul în care a făcut istorie.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.