Azi abordăm o temă al naibii de simplă, dar care dă dureri de cap, de multe ori, atât personalului din restaurante cât și clienților: 1. Ce poți să ceri de la un restaurant? 2. Ce poți să ceri la restaurant?
Ce poți să ceri de la un restaurant? De la un restaurant poți să ceri să fii tratat corect și cu respect. Corect înseamnă ca produsele să se încadreze într-un raport rezonabil calitate/preț. Corect înseamnă să ai fețe de masă, veselă și tacâmuri curate. La baie să nu miroasă a hazna, nici puternic a deodorant de WC sau clor. Să nu găsești urme de jeg pe vasul de toaletă, chiuvetă ori pisoar. ESENȚIAL, să ai hârtie igienică (calitate decentă) săpun lichid și șervețele pentru mâini. Respect înseamnă și tot ce am introdus la corect, plus o atitudine din partea personalului care să te facă să vrei să mai vii aici.
Ce poți să ceri la restaurant? Răspunsul e simplu: ce are în meniu. Este total lipsit de eleganță să consideri bucătarul unui restaurant drept bucătarul personal. Bucătarul unui restaurant este angajat să prepare felurile de mâncare scrise în meniu. E aiurea să ceri pâine prăjită cu ou, dacă acest lucru nu există în meniu. Nu o să înțeleg nici genul de client care îi explică minute în șir ospătarului cum vrea el să-i facă bucătarul mâncarea. Nu e ok. Bucătarul ăla nu te are numai pe tine. În plus, el are un rețetar pe care îl respectă în prepararea mâncării.
Da, poți spune că vrei friptura în sânge, mediu sau bine făcută. Dar nu e în regulă să începi să spui că la sosul x vrei pastă de ardei roșu în loc de tomate, și în loc de busuioc să pună coriandru, iar în loc de cașcaval tu vrei parmezan. Trebuie să te obișnuiești la gândul că mâncarea de la restaurant este mâncare în serie. Un bucătar personal costă mult mai mult decât ești dispus tu să plătești pentru o mâncare la restaurant. Deci, dacă ai chef de mâncare așa cum vrei tu, fie îți închiriezi un bucătar numai al tău, fie te însori cu o nevastă care să știe dar să și vrea să-ți facă ce visezi tu în materie de artă culinară.
În legătură cu mâncarea de la restaurant poți să alegi să mai mănânci acolo, dacă îți place, ori să te duci în altă parte, unde gusturile tale rezonează mai mult cu ce prepară bucătarii locului.
Uneori pe la restaurante primesti si ce nu se regaseste in meniu. Uite pe aici pe la noi de exemplu sunt vreo 38 de persoane care s-au trezit cu hepatita A dupa ce au mancat intr-un restaurant, desi asa ceva nu era trecut pe meniu si nici la ingrediente…
Bleah… Cred ca prefer un fir de par in mancare decat ce zici tu ca au primit oamenii aia, saracii.