Ce meserie trebuie să aibă copilul tău?

Am fost azi la service auto. Am trecut la cauciucuri de iarnă și am făcut revizia la 120.000 km. Mecanicul, un tip cu vreo 4-5 ani mai tânăr ca mine, m-a impresionat cu dexteritatea cu care a executat toate operațiunile necesare. Da, e o meserie unde te murdărești de motorină și ulei, dar nu-ți va fi teamă niciodată că nu poți să duci bani acasă, la familie.

Omul ăsta ia un salariu destul de ok, cu ce-i mai lasă un client mulțumit, cu ce mai repară prin spatele blocului un stop, ce mai schimbă niște plăcuțe de frână sau un bloc de lumini… îi iese de un salariu de director de multinațională. Pentru asta eu îl respect pe mecanicul meu. Pentru că își câștigă banii pe munca și priceperea lui.

Asta m-a făcut să mă gândesc la toate școlile astea care pregătesc șomeri cu diplome. M-am gândit la toți părinții care își visează copiii genii în alte muzicii, fotbalului sau te miri ce altceva. Nu prea are nimeni demnitate și curajul să le spună părinților: „Cucoană, nene, n-o mai aduce p’asta mică la muzică, pentru că n-are nici o treabă!” Sau „Meștere, băiatu’ matale se împiedică singur, fără să alerge. N-o să iasă Messi din el.” Dar nimeni nu face asta. Părinții se mint și sunt mințiți că plozii lor sunt ultimele genii descoperite. Și asta e trist. Pentru părinți, dar mai ales pentru copii, care se vor trezi adulți, buni la nimic, pentru că părinții lor au vrut să facă din ei ce n-aveau cum să fie.

E grav că nu mai sunt școli de meserii. Că deși sunt job-uri extrem de bine plătite, nimeni nu mai vrea să fie sudor, macaragiu, mecanic utilaje…

Ce meserie ar trebui să aibă copilul tău? Păi, în orice caz, una pentru care are aptitudini. Are capacitate mare de concentrare și memorare, fă-l inginer! Nu-i place să stea prea mult cu cartea în brațe, dar meșterește tot felul de chestii mereu, fă-l mecanic! Hai să ne căutăm fiecare cel mai bun loc pe care îl putem ocupa. Și să-i ajutăm și pe copiii noștri să o facă! Fără orgolii și fără idealuri rupte de realitate!

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.