Casa din visul meu are panouri solare

Prima dată am văzut panouri solare, în copilărie, pe un bloc ceauşist din micuţul oraş unde m-am mutat de la ţară, cu sora, părinţii şi pisica Zambila. Era ceva experimental, probabil ambiţia vreunui activist care voia să se facă remarcat în eforturile sale de a economisi energia. Sistemul trebuia să încălzească apa folosită de locatarii din blocul respectiv. Îi invidiam, gândindu-mă că ei aveau apă caldă toată ziua, spre deosebire de restul cetăţenilor, care aveau program de apă caldă de două ori pe săptămână.

Panourile din oraşul meu au dispărut odată cu regimul politic pe vremea cărora au fost instalate, acum oamenii au centrale termice de apartament şi apă caldă după pofta inimii. Sau după puterea de a achita factura la gaze.

Dacă în vremea comunismului, panourile solare ţineau de ambiţia cuiva de a experimenta, în prezent acestea au început să ţină de obişnuinţă. Aproape toate pensiunile de la mare, chiar şi de la munte, au început să fie dotate, în mod curent, cu panouri solare. Am înţeles că sunt o sursă ieftină pentru apă caldă. Dar am aflat că foarte mulţi proprietari au început să folosească panourile fotovoltaice chiar pentru producţia de curent electric. Citeam, de exemplu, pe blogul lui George Buhnici, că pentru noua lui casă e o provocare să găsească soluţii pentru surplusul de energie electrică generată de panourile solare.

Nu aniticipez să-mi fac casă în umătorii cinci ani, dar domeniul acesta, al energiei verzi, m-a atras întotdeuana. M-am documentat puţin şi am aflat că panourile solare sunt de mai multe feluri. Unele transformă energia solară în energie termică și altele transformă energia solară în energie electrică. Şi unele şi altele sunt prietenoase cu mediul, dar şi cu portmoneul.

Apropo de domeniul acesta, al energiei verzi şi inepuizabile, citeam despre panourile solare, cu bune şi cu rele (mai mult bune) şi m-a frapat o cifră. Cică 18% din energia consumată într-o casă este numai pentru apă caldă. Aşa că pricep acum de ce micile unităţi  private de cazare au început să recurgă pe scară largă la panourile solare.

Ziceam că nu-mi fac casă în următorii cinci ani… Poate câştig la Loto şi mi se schimbă optica, instant. Dacă m-aş pricopsi peste noapte, cred că mi-aş face o casă în totalitate verde, şi nu mă refer la culoare. Cred că ar fi ceva cu multă sticlă, pentru cât mai multă lumină naturală, panouri solare pentru apă menajeră, căldură şi energie electrică. Visez? Aşa începe…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky