Care este secretul relațiilor lungi și fericite

Secretul este că nu există un secret. Ci mai multe condiții care se așează una peste alta, ca să construiască turnul de fildeș în care vor trăi îndrăgostiții, fericiți, până la adânci bătrâneți. Hai să vedem care sunt condițiile alea!

1. Ai grijă cu cine te căsătorești! Normal, ce vorbă e asta?! Îmi aduc aminte că eram tânăr, aveam un loc de muncă mișto și o prietenă blondă care avea mereu chef de… intimități. Ce să-ți mai dorești altceva, nu?! Păi, să te bucuri de toate astea.

Prietena prietenei îmi spune, într-o zi, că fata mea are de gând să rămână însărcinată ca să o iau de nevastă. I-am transmis să-i bage în cap: „Voi plăti pensie alimentară, iar ea va crește un copil singură. Să nu se joace cu d’astea!” Ne-am despărțit, până la urmă. Nu din cauza ideilor ei în legătură cu măritișul provocat, dar pur și simplu nu eram făcuți să fim împreună. Bine că nu a rămas însărcinată.

Deci, nu te căsători că te bat la cap părinții, nu o cere de nevastă doar pentru că nu are cine să îți calce cămășile ori pentru că toți colegii tăi au deja un copil! Dacă alegerea nu se bazează pe o decizie de suflet, după o atentă chibzuială, mai devreme sau mai târziu vor apărea tensiunile și se dărâmă șandramaua.

2. Fii realist! Am citit undeva că dragostea romantică este o capcană concepută pentru a face ca doi oameni să-și treacă cu vederea defectele, unuia celuilalt, suficient de mult pentru a face niște copii. S-ar putea. Instinctul de perpetuare a speciei este uneori mai puternic decât rațiunea. Dragostea este ceva frumos, care te face să plutești pe norișori roz, dar nu asta e viața reală. O relație între doi oameni care se iubesc, înseamnă și zile cu ploaie cum este și senin cu ciripit de păsărele.

Nu întâmplător, în ritualul oficierii căsătoriei există acea sintagmă „la bine și la greu”. Adevărata dragoste nu poate fi doar fluturi în stomac și visat cu ochii deschiși. Dragostea este și o promisiune pe care ți-o faci ție, în primul rând, că accepți să fii un sprijin necondiționat pentru celălalt. Este ca un contract. Chiar și semnăm, uneori. Pe certificatul de căsătorie. Deși o relație nu presupune neapărat actul formal al căsătoriei.

Dacă ne lăsăm păcăliți de literatură și cultura hollywoodiană, dacă relația nu este fundamentată pe trăiri și gândiri profunde, atunci s-ar putea ca în momentul în care fluturii din stomac dispar să dispară și orice motiv care mai face din două persoane un cuplu. Deci, realismul este cheia. Și să învățăm să nu mai confundăm dragostea cu pasiunea.

3. Respect!  Jurnaliștii de la o publicație digitală au făcut o anchetă de presă, din care a reieșit că cel mai important factor care determină succesul unei relații este respectul. Da, respectul definește cel mai profund reușita unui cuplu.

Adevărul este că în momentul în care îți respecți partenerul nu vei putea să-l minți, nu vei putea să-l înșeli. Respectul este liantul care ține sudate cele două suflete, într-un cuplu. Respectul nu îți dă voie să gândești urât față de partenerul tău și respectul pe care îl primești de la celălalt este ceea ce îți oferă încredere. Iar încrederea este ceva atât de greu de obținut și de păstrat în ziua de azi… De aceea este atât de mult prețuită.

4. Discutați! Se vorbește mult despre importanța comunicării într-o relație. Și nu putem să nu recunoaștem meritul acestui factor. Fără a discuta deschis despre problemele lor, personajele care formează cuplul vor sfârși prin a face parte, fiecare, din alt film. Fără final fericit. Discutați despre orice, mai ales despre problemele care vi se pare că tulbură liniștea relației voastre!

În cuplurile adevărate nu există secrete, nu există lucruri nespuse și în nici un caz nu există lucruri spuse altora. În momentul în care tu ai o nemulțumire în legătură cu partenerul tău și el va afla de la altă persoană… asta nu e bine pentru relația ta. Genul acesta de întâmplări omoară încrederea și am stabilit cât de importantă este ea.

5. Oferă spațiu! Îmi aduc aminte de un banc misogin și am găsit și eu prilejul să vi-l spun aici. Știi cum dai libertate de mișcare unei femei? Îi mărești bucătăria. E doar un banc, luați-l ca atare! Revenind la lucruri serioase, este important ca partenerii dintr-un cuplu să-și ofere un spațiu în care fiecare să poată rămâne, totuși, un individ. Individ cu prietenii lui, cu hobby-urile sale, cu propriile ieșiri în oraș, cu banii săi de buzunar.

Dincolo de grija de nu-ți sufoca partenerul cu un sentiment pronunțat de posesiune, dacă nu îl lași să iasă singur în oraș, sau cu prietenii săi, înseamnă că nu îl respecți suficient de mult, înseamnă că nu ai încredere în el. Și asta nu poate să ajute la succesul unei relații.

6. Învață să ierți, învață să te cerți! E clar ce înseamnă să ierți. Cred că nici nu voi insista prea mult asupra importanței acestui capitol important în reușita unei relații. Însă, după ce am stabilit că dragostea nu înseamnă doar fluturi în stomac, atunci va trebui să admitem că existe momente în care înțelegerea nu se mai păstrează la cele mai înalte cote.

Atunci, da, cred că este nevoie să învățăm să ne certăm. Asta înseamnă că nu trebuie să atacăm persoana, ci problema. Și în Biblie scrie pe undeva că trebuie să urâm păcatul, nu pe păcătos. Așa și în cazul unei dispute conjugale. Nu vorbi urât, nu-l cataloga în nici un mod în care n-ai vrea să fii catalogat la rândul tău. Iar dacă simți că mediul se încinge prea tare, ia o pauză. Retrage-te din dispută și revino după ce pulsul și adrenalina se mai liniștesc! Vei vedea că e altceva.

Eu am învățat mai demult, că nimeni nu are dreptate, pur și simplu ci trebuie să i se dea dreptate. Așa că tu poate crezi că ai dreptate, poate chiar ai, dar dacă partenerul tău nu percepe acest lucru, ce rost are să duci disputa la maxim de încordare și negativism. Lasă niște timp să treacă peste problemă. Poate apar elemente noi, poate se va calma și va pricepe. La ce îți folosește o victorie într-o dispută, dacă l-ai făcut să se simtă prost, poate chiar i-ai zis că este?! În situația asta nu își folosește la nimic să ai dreptate dacă ți-ai făcut partenerul să sufere.

Aaaa, și încă ceva. După ce că este deja un moment tensionat crezi că ajută la ceva să dezgropi nemulțumiri din trecut? Asta va agita și mai mult atmosfera iar partenerul tău va simți mai mult că, de fapt, este vânat și atacat.

7. Nu neglijați viața intimă! Spuneam mai sus că nu trebuie să confundăm pasiunea cu dragostea. După 20 de ani de relație, da, pasiunea din dormitor poate că nu mai face să topească zăpada de afară, dar poate încălzi în continuare inima celui de lângă tine. Cred că este nevoie, în continuare, de componenta fizică a dragostei pentru că nu suntem, totuși, spirite. Avem un corp, corp care ne poate ajuta să simțim sufletul celuilalt rezonând lângă cel al nostru.

8. Nu uitați de lucrurile mici! Aveam un prieten mai mare, care mă învăța să iau în serios importanța lucrurilor care sunt în aparență nesemnificative. Îmi spunea ceea ce învățase la rândul său: „Nu neglija amănuntele, pentru că amănuntele fac perfecțiunea, iar perfecțiunea nu este un amănunt!”

Da, să nu uităm de mărunțișurile care fac viața mai frumoasă într-un cuplu. Până la urmă, cărămidă peste cărămidă face casa. Adu-i o floare, spune-i că îl/o iubești fără motiv, gătește-i o prăjitură care îi place, cumpără-i o carte și scrie-i câteva cuvinte frumoase pe copertă, ajut-o măcar în micile treburi casnice, oprește-o când trece pe lângă tine prin casă și spune-i ce frumoasă este.

Am scris acest articol inspirându-mă din viața mea și revista digitală Quartz, unde puteți citi, în limba engleză, un articol foarte elaborat pe tema pe care eu abia am atins-o aici.

 

Un comentariu la „Care este secretul relațiilor lungi și fericite”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky