Când și câtă bere beau românii. Care sunt tipurile de bere

Chiar nu cunosc mulți bărbați care să reziste ispitei. Drojdie de bere, malț, hamei și apă… Acesta este amestecul fatal în fața căruia bărbații se dau învinși înainte de a gusta din licoare. Numai când vezi cum se ridică spuma din paharul în care lichidul auriu năvălește din sticlă, sau doar când halba de bere ți se așează seducătoare în față… Spune-mi, ce faci? Înghți în sec, ori îți lași toate papilele să se răsfețe sub aromele drojdiei și hameiului?

Mă uit pe o situație realizată de Asociația Berarii României și observ că românilor le place berea. În 2015, în România s-au băut 158 milioane de litri de bere, cu 6,5% mai mult decât în anul precedent. Asta înseamnă o medie, pe cap de locuitor, de 80 litri de bere. Asta înseamnă cam o bere la două zile. Nu e chiar mult.

Interesant de reținut ar mai fi că 97% din berea băută în România este produsă în țară, iar 70% din materiile prime agricole pentru fabricarea berii provin din România.

După ce o să vedeți care sunt tipurile de bere (ohoooo, câte sunt), vă invit să aruncați privirea pe un infografic interesant, din care o să aflați când beau românii bere și care este impactul acestei industrii în economia României. Hai, noroc!

[stextbox id=”info”]

TIPURI DE BERE

În funcție de temperatura de fermentație, berea poate fi împărțită în două categorii: de joasă sau înaltă fermentație. În cele două categorii intră mai multe varietăți de bere, în funcție locul de origine sau de metoda de procesare.

Bere de fermentație joasă sau Lager
Berile de fermentație joasă sunt obținute prin fermentarea drojdiei în două etape: mai întâi, timp de 7 – 10 zile, la o temperatură între 5 și 13 grade, mai apoi al o temperatură de 0 – 2 grade. Această categorie de bere include multe varietăți, de la cele mai răspândite, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre.

Printre cele mai cunoscute se numără:
Pilsner Lager
Foarte populară, cu aproximativ 4 % alcool. Este o bere “blondă”, cu reflexe aurii, de la malțul deschis la culoare. Are o aromă discretă cu note de hamei. Compoziția și spuma sunt mai ușoare decât în cazul celorlalte tipuri de bere. Se recomandă să se servească la o temperatură de 5 grade.

Special Lager
Are o concentrație alcoolică de aproximativ 5 % alcool și culoare aurie cu accente de chihlimbar. Gustul este bogat, de malț si hamei nobil. Se recomandă să fie consumată la o temperatură de 5 grade.

Extra Lager
Conținutul de alcool variază între 6 și 7%. Are o aromă intensă, cu o culoare aurie cu accente de cupru datorate malțului prăjit. Spuma este cremoasă, iar gustul este intens și puțin amărui, aroma persistând în gură după servire. Se servește la o temperatură de 5 grade.

Bock și Black
Este o bere neagră, cu accente brune, cu o concentrație alcoolică de 5 %. Are o aromă puternică și amăruie, cu o spumă cremoasă. Se servește la o temperatură între 5 și 8 grade.

Berea Ale, de fermentație înaltă
Fermentația durează de la 3 la 6 zile, la o temperatură între 14 și 25 grade. Fermentarea înaltă permite obținerea unor beri cu un gust mai complex, arome fructate și în general sunt mai cremoase.

Tipuri de bere de fermentație înaltă

Ale
Au o concentrație alcoolică între 5 și 6 % și culori de la auriu pal, la cupru sau chiar roșu. Berea are o aromă complexă de drojdie și fructe fermentate. Se servește la o temperatură de 6 grade.

Abbey
Concentrația alcoolică este de 6,5 %, culoarea este ușor brună, iar gustul intens aduce a fructe cum sunt banana sau mărul. Se servește la o temperatură de 6 grade.

Black stout
Este așa-numita bere brună, de culoare închisă și gust intens, cu aromă de cafea. Se poate servi la temperaturi între 8 și 10 grade.

Alte tipuri de bere:

Berea din grâu
Are o concentrație alcoolică începând cu 6 %. Este o bere ”blondă”, iar de cele mai multe ori are un aspect tulbure pentru că se găsește preponderent în varianta nefiltrată. Are o puternică aromă de cereale și se servește la o temperatură de 6 grade.

Berea fără alcool
Este o bere de fermentare joasă și poate fi obținută prin două metode: fie prin oprirea fermentației, fie prin îndepărtarea alcoolului. Este o bere de culoare aurie și se servește la o temperatură de 5 grade.

Berea de fermentație spontană
Contrar fermentației înalte și joase, acest tip nu necesită adaos de drojdie pentru că mustul este doar expus la aer. Are puțin acid și mai puțină spumă.

[/stextbox]

consum bere Romania
sursa infografic și informații: www.berariiromaniei.ro

top bere

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky