Când să nu mergi pe Valea Prahovei

Oricând, o plimbare ori un sejur pe Valea Prahovei ar trebui să fie o desfătare: natura este darnică în frumuseți și atracții, hotelurile și restaurantele au prețuri ok, destinația este relativ accesibilă pentru toți rezidenții din sud-estul României.

Dar, niciodată nu vă puneți program de Sinaia ori Predeal, în agendă, dar niciodată, dacă e 1 Decembrie, Revelion, Sf. Maria, Paște ori cine știe ce vacanță dată de Guvern ori Dumnezeu. Una este că drumul va deveni un calvar, o călătorie de 3 ore se va face în 6 ore. DN1 nu a fost dimensionat pentru jde mii de mașini care vor să ajungă toate, în aceeași zi, la aceeași oră în Sinaia. A doua este că după ce ajungi… pur și simplu nu găsești un restaurant unde să mănânci. Toate locurile decente unde poți mânca sunt arhipline, lumea stă la coadă ca să apuce un loc la o masă.

Am încercat, pe 30 decembrie, să urc cu mașina până la cota 1400. Aglomerat, evident, drumul și pe aici. Dar când am dat de zăpadă, bucuria a fost rapid înlocuită de furie. Un Lexus patina de zor, în fața mea, şi a luat-o la vale, spre mine, cât pe ce să ne amestecăm culorile. După “profesionalismul” cu care aluneca pe zăpada bătătorită trebuie să fi fost adept al teoriei lui Mircea Badea: “Cauciucurile de iarnă sunt pentru fraieri.” Ori tracţiunea pe spate nu se asortează deloc cu drumurile acoperite de gheaţă. Din două, una.

Am executat o întoarcere din trei manevre, ca la examenul pentru permis auto, şi am făcut cale întoarsă. Nu-ţi trebuie 380 de cai putere ca să stai pe şosea. Am observat că Loganul meu (şi când aveam 1.4 benzină şi Noul Diesel de 1.5 dCI) se descurcă onorabil atunci când îi dai cauciucuri decente, adaptate sezonului. Ar trebui să învăţăm că oricât de forţos ar fi motorul, autoturismul face cunoştinţă cu drumul pe o suprafaţă cât o palmă, pentru fiecare roată. Este esenţial să ai cauciucuri de calitate.

În concluzie, dacă vrei să te simţi bine undeva, asigură-te că nu o să fie toată lumea acolo. Nu ai cum să te simţi bine într-un furnicar de maşini şi oameni. Poate doar dacă nu ai tu un fetiş cu asta. Nu judecăm pe nimeni!

Cota 1400 Sinaia (1)

Cota 1400 Sinaia (2)

Cota 1400 Sinaia (3)

Cota 1400 Sinaia (4)

Facebook Comments
About Marius Stroe 354 Articles
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un SHARE ca să-l vadă și prietenii tăi! Nu uita să mai treci și mâine pe aici să vezi dacă nu cumva am scris altceva interesant. Cred că și acum mai sunt foarte multe lucruri de văzut și aflat de pe acest blog, așa că te invit să răsfoiești cât mai mult pe aici. Viața e frumoasă!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*