Când nu ştii… decât să te umpli de diplome

Ştiu o cucoană care cică e absolventă de studii superioare. N-a reuşit mai mult decât un post de secretară, cu salariu de femeie de serviciu. Pentru că nu ştie mai mult, pentru că nu poate mai mult de atât. Orice este prea greu şi complicat pentru ea. Dar diploma e diplomă. Acum se chinuie să-şi tragă un master în draci laci pitpalaci. Va fi o secretară proastă, cu diplomă de draci, laci, pitpalaci. Niciodată mai mult. Pentru că nu poate.

Ieri mi se lamenta o duduie, că, vai, ştie ea o fată care are două facultăţi, cinci limbi străine în cap şi un master în buzunar. Şi, vai, nu găseşte de muncă. Ce societate nenorocită, care este, şi care nu vrea să-i ofere o şansă! Dar fata aia overqualified în flori de dud şi mecanica cuantică a fluidelor murdare, care-l citeşte în original pe Marquez, Esenin, Shakespeare, Moş Crăciun şi Vanghelie… ce şansă şi-a oferit?!

Să ne imaginăm ce a făcut tolomaca aia plină de diplome, cu cinci limbi străine, care la aproape 30 de ani îi mai cere bani de tampoane lu’ ta’su?! Păi, hai să o judecăm, pentru că de înţeles n-avem cum!

A terminat fata facultatea. Printre primii, pentru că învăţat mult şi bine. A stat vreo 3 luni acasă şi după ce a văzut că nu vine nimeni s-o pună CEO la vreo companie de pe Marte cu sucursale în New York, Canberra, Vaslui şi Paris… a luat ziarul să citească locuri de muncă. A fost la două interviuri dar nu s-a înţeles cu proştii ăia care nici nu ştiau ce fel de angajat vor. Pentru că ea ştia ce fel de angajat vrea să fie: studii superioare cu diplomă, zero cunoştinţe pentru postul cu pricina, canci experienţă şi salariu decent, undeva la cel puţin 800 de euro pentru primul an.

I-a dat dracu’ pe ţopârlani. S-a apucat de învăţat, ca să mai facă o facultate, să-i spargă pe angajatori cu CV-ul ei. Apoi, na!, poate că peste patru ani învaţă şi agentu’ economic să-i aprecieze adevărata valoare. A auzit-o şi pe mă-sa cum se lăuda, între etaje, că fi’sa e la a doua facultate. Pe care a terminat-o. Că doar la asta se pricepea perfect: să înveţe mult şi bine. A băgat, rapid, un master. Limbile străine le-a învăţat în vacanţe.

La naiba! Agenţii economici din România n-au evoluat deloc. Nu-s în stare să-i vadă adevărata valoare. Păi, ea are două facultăţi şi un master. Cum să se angajeze pe un salariu de 2500 de lei? Da’ nu se poate aşa ceva.

Oare va pricepe fata care este cu adevărat valoarea ei?! Că angajatorul nu dă bani pe diplomele ei ci pe ce e în stare să facă ea în acea firmă?! Că patalamalele fără experienţă sunt la fel de utile ca o barcă-n Sahara?! Ea ce şanse şi-a oferit?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.