Tu citești știri și computerul tău face bani pentru alții. Hai să-ți explic cum!

Tehnologia a ajuns la un nivel atât de avansat încât mulți dintre noi pricep din ea cam cât înțelege un câine cum și de ce se produce un fulger. Cam cum, de exemplu, nu putem înțelege, cei mai mulți dintre noi, cum se produc criptomonedele (cum ar fi bitcoin) și de ce există aceste instrumente de plată…

Dar alții înțeleg și folosesc cunoașterea asta ca să facă bani. US24.ro este o platformă de știri, care găzduiește pe site-ul său informații preluate, în cea mai mare parte, de pe alte canale media. În afară de câteva redirecționări pe diferite site-uri, pagina nu are surse de venit aparente. Dar banii nu se fac doar prin reclame.

Atunci când intri pe US24, un banner apare și îți dă de știre: “us24.ro Doreste sa se foloseasca de procesorul calculatorului dumneavoastra. Poti ajuta us24.ro prin a-i permite sa se foloseasca de procesorul calculatorului pentru calcule. Aceste calcule sunt executate in siguranta in sandbox-ul browserului dumneavoastra. Nu trebuie sa instalati nimic.

Am intuit despre ce ar putea fi vorba și am zis să verific, ca să mă lămuresc. Am dat “accept”, după care am verificat procesorul computerului meu. De la un proces normal de maxim 7-8% (în funcție de programele care rulează), procesorul meu era folosit la o capacitate de aproape 100%. Am închis us24.ro și procesorul și-a revenit la normal. Era clar că us24, căruia îi dădusem acceptul, îmi folosea procesorul computerului ca să facă… “calcule”. Am săpat mai adânc.

Așa am descoperit că procesorul meu mina monero, o criptomonedă ca bitcoin. Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenii ăștia tehnici, cu minare, monero, criptomonedă, încerc să fac un pic de lumină. Criptomondele sunt monede virtuale cu ajutorul cărora se pot face plăți acolo unde se acceptă așa ceva. Monero este o astfel de monedă virtuală (ca și mai cunoscutul bitcoin), care în momentul de față s-ar tranzacționa la nivel de 131,8 euro pentru un monero.

Și ce treabă au criptomonedele cu computerul meu?! Sau al tău? Păi, cu ajutorul unor softuri specializate, procesoarele unor computere care rulează un cod, ca cel de pe us24, pot produce moneda asta virtuală. Monero, în cazul de față. Procedeul acesta, de producere a criptomonedei, se numește minare.

Este legal așa ceva? Nu știu ce să zic. Înclin să cred că da. Un principiu al dreptului roman spunea ceva de genul că ce nu este interzis este permis”. Nu știu dacă există reglementări clare în domeniul acesta. În plus, procesorul computerului meu este folosit cu acceptul meu explicit și liber consimțit. Că dacă nu înțeleg eu ce mi se cere și dau “accept” cum dă vita cu copita… nu cred că e vina băieților cu site-ul.

Se poate strica procesorul computerului, dacă este folosit la capacitate de aproape 100%? Greu de spus. Poate că depinde de câtă vreme este folosit procesorul în aceste condiții. Cel mai probabil, dacă lași pagina us24 deschisă și vrei să faci alte lucruri cu computerul tău s-ar putea să constați că funcționează prea lent.

Cum ziceam, tehnologia avansează și e bine să mai pricepem un pic ce se întâmplă măcar cu computerele noastre.

Cu titlu de inventar, US24.ro este un proiect realizat de Liviu Beșleagă (33 ani), administratorul unui grup de Facebook din România cu peste 1 milion de membri. Tot cu titlu de inventar acesta este și vicepreședinte al ONG-ului cu numele Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR).

 

 

 

2 comentarii la „Tu citești știri și computerul tău face bani pentru alții. Hai să-ți explic cum!”

  1. Nu există un cadru legal în ceea ce privește crypto așa că putem spune deocamdată că vorbim de ceva alegal, adică nici legal nici ilegal în momentul de față.

    Răspunde
  2. Din punctul meu de vedere, nu poate fi numită monedă, care poate intra in circuitul bancar/economic, o monedă fabricată în computerele habarniștilor care dau ok fără să înțeleagă ce fac, pe diferite site-uri.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.