Călător în Franța (2): Cu hidrobicla pe Saint Croix și întâlnirea cu Poliția Lavandei

V-am povestit despre prima zi în Franța Lavandei, de fapt, începutul călătoriei în Provence, acea zonă minunată, de la Poalele munților Alpi către Costa de Azur.

A doua zi în Franța mi-a oferit, de la prima oră, splendoarea Cheilor Verdonului. Și Pont (podul) de l’Artuby e frumos. În poză păstrează doar 30% din măreție.

Impresionantă dorința ca totul să arate cât mai apropiat de natură. Gardul de protecție este, de fapt, din oțel placat cu lemn.

Am găsit un sătuc (Aiguines) cochet pe malul lacului Saint Croix. Aici am văzut castelul acesta, cu viță de vie. Boierie franțuzească…

M-am dat cu hidrobicicleta pe lacul Saint-Croix, lac în care se varsă râul Verdon. E imens lacul. Cu toate acestea nu știu cum nu se umple cu apa care curge din râu în el. Probabil că la fel cum nu se umple nici Marea Neagră… Cred că îmi lipsesc niște ore de geografie.

Am gâfâit de n-am știut urcând scările abrupte de piatră până la Mănăstirea Sainte-Marie.

  

Prima mea întâlnire cu câmpurile de lavandă. Ne-am delectat cu mirosul, ne-am făcut poze. Când ne pregăteam să culegem și noi câteva fire de lavandă, hop, apare o mașină de poliție. Bip Bip… un claxon alarmist. Am zis că trebuie să aibă de a face cu mașina mea parcată cu o roată în afara drumului și cu una pe șosea. Eram sigur că nu încurc pe nimeni.

Am venit la mașină și mă pregăteam să scot actele, credeam că-mi iau amendă. Când de unde, polițiștii nici nu se dau jos din mașină, dar îmi fac semn să o iau din loc. N-au plecat din spatele meu până nu am plecat, și m-au escortat până în prima localitate.

Am râs și-i spuneam soției că ne-a prins Poliția Lavandei. Probabil că aveau dreptate. Dacă fiecare turist ar lua câte un buchețel de lavandă, probabil că o bună parte din recoltă ar avea de suferit.

       

Pentru odihna de noapte am poposit în Aix-en-Provence. 59 de euro/noapte. Pentru masa de seară am prins Burger Party. Dădeai o sumă de bani, nu mai știu cât, și îți făceai un buger (dublu, triplu, cu de toate) cum voiai. Noi, români cu bun simț, am făcut un burger decent, mai sărăcăcios decât un Big Mac. Condiții bune de cazare, dar la prima oră ne-a trezit un șantier din apropiere. Oricum nu aveam de gând să pierdem prea mult timp în cameră.

Aveam de descoperit cum arată o distilerie de lavandă și de parcurs Drumul Zânelor din Canionul de ocru. Despre astea… stați prin preajmă.

Facebook Comments
About Marius Stroe 353 Articles
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un SHARE ca să-l vadă și prietenii tăi! Nu uita să mai treci și mâine pe aici să vezi dacă nu cumva am scris altceva interesant. Cred că și acum mai sunt foarte multe lucruri de văzut și aflat de pe acest blog, așa că te invit să răsfoiești cât mai mult pe aici. Viața e frumoasă!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*