Ba eu dau șpagă!

E un program d’ăsta anticorupție popularizat prin tot felul de instituții, ceva de genul “Nu da şi nu lua şpagă!”

Foarte frumos şi onorabil mesaj. Însă, direct în problemă, cineva drag vouă este grav bolnav. Aveţi chef de implementat adevărate democraţii şi stârpit corupţia, ori vă duceţi la medic şi daţi cât cere?!

Mulți ani în urmă, o poveste adevărată într-un mare spital bucureştean. O femeie a ajuns cu copilul la un doctor pentru o operaţie delicată, pe care nu o realiza nimeni altcineva. Doctorul i-a cerut, de la obraz, o sumă de bani. Femeia l-a denunţat la procurori pe doctorul şpăgar, dar priceput pe meserie. I s-a pregătit flagrantul, a fost prins. “Acum să-ţi opereze Poliţia copilul, femeie!” – a strigat doctorul în drum spre dubă. Eeee?! Ceva de zis? Multe, desigur.

Te poţi închipui vorbind cu o cruce în cimitir? “Copilul meu, mă ierţi că nu am vrut să dau bani doctorilor, dar eu nu dau şpagă.” Cum e să fii idealist şi să crezi că tu poţi schimba lumea, când nu poţi stăpâni nici măcar ce se întâmplă familiei tale?

P.S. Nici eu nu am dat bani doctorilor, acum mulţi ani în urmă, pentru Mama care era prin spitale de câţiva ani buni. Dar nu i-am dat pentru că nu i-am avut. Eram doar un adolescent. Sistemul de sănătate şi-a făcut datoria: anul viitor, voi fi de o vârstă cu Mama mea.

P.S. 2 Am întâlnit și doctori care nu au mi-au cerut șpagă. Sper că există din ce în ce mai mulți astfel de oameni.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.