Azi este Paștele Trandafirilor

Ce înseamnă, de fapt, Rusalii

Rusalii Pastele Trandafirilor

Puțină lume știe semnificația sărbătorii de Rusalii, sărbătoare care a găsit un loc special nu numai în calendarul creștinilor practicanți ci și în programul celor care se vor bucura doar de încă o zi liberă, de la Guvern. A doua zi de Rusalii fiind decretată de statul român drept sărbătoare legală.

Sărbătoarea de Rusalii aniversează momentul în care Duhul sfânt s-a coborât deasupra ucenicilor lui Iisus, la zece zile după ce acesta s-a ridicat la Ceruri, în urma învierii Sale după momentul răstignirii. Rusaliile sunt, așadar, un fel de zi de naștere a Bisericii Creștine.

În latina populară se numea Paștele Trandafirilor, în dialect napoletan se mai spune încă  Pasca rusata. În limba aromână se spune Arusali. De aici denumirea în limba română actuală, Rusalii.

E un nume frumos, Paștele Trandafirilorși îmi pare rău că tradiția românească a păstrat pentru această sărbătoare o denumire într-o limbă străină.

Comentează tu primul!

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Dacă dorești să șterg datele tale, trimite-mi o solicitare la adresa de email de la "Contact"


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.