Avânt economic în România. Cum ne-a ajutat războiul

Am o veste bună și una proastă. Cea bună este că România a ajuns cea de a 2-a economie ca mărime în Europa de Est, după Polonia. Nu, nu a zis-o Ciucă, nici măcare Iohannis, n-am citit-o nici pe Times New Roman. Este o analiză Reuters care zice că românii au făcut pași importanți pe calea bunăstării.

Dacă am zis bunăstarea, e momentul să vin și cu vestea proastă: nu ne este dat chiar tuturor să ne bucurăm de avansul economic al României. Mai ales după ce BNR tocmai a anunțat creșterea dobânzii cheie la 7%, record care n-a mai fost atins din 2010. Asta înseamnă că se vor scumpi creditele. Și nu vorbim de cele noi, ci și de cele vechi, adică vor crește ratele pentru case și ce o mai fi cumpărat cu bani de la bancă românul. Și ratele în euro au luat-o în sus după ce a crescut și euribor-ul.

Revenind, totuși, la alea bune, ca să rămânem pozitivi, analiza Reuters ne arată că puterea noastră de cumpărare nu este mai jos decât cea a ungurilor, pe care noi i-am perceput mereu mai pricopsiți. De exemplu și românii și ungurii pot cumpăra o Dacia Jogger (de exemplu) cu venitul net mediu pe 20 de luni.

Știu că inflația ne-a cam ologit în ultimele luni, dar cică în ultimii 13 ani, puterea de cumpărare din România a crescut cu 21%. Fondurile europene și investițiile străine au fost motorul de dezvoltare, dacă vă întrebați de unde atâta dezvoltare economică pe țărișoara noastră.

Și încă ceva. Războiul din Ucraina, deși ne-a afectat la buzunar prin scumpirea carburanților și energiei electrice, ne va aduce și ceva investitori care își vor reloca afacerile din Rusia, Belarus și Ucraina în România. Ar fi vorba de cinci proiecte de relocare în valoare de 705 milioane de euro. Producătorul finlandez de anvelope Nokian a anunțat deja că vrea să investească 650 milioane de euro într-o fabrică prin zona Oradei.

Ce vreau să spun? Că parcă nu e chiar așa negru dracul responsabil de România și nici iadul nu pare să fie aici. Să fie pace!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky