Ascultă și ce spun dușmanii! Ca să-ți fie bine

Ne place să ne înconjurăm cu oameni care sunt de partea noastră, care să ne dorească binele și, mai ales, să ni-l spună. Nu cred că îi place cuiva ca prietena ta să-ți spună că nu-ți stă bine cu ultima cămașă pe care ai dat o grămadă de bani, cum nimănui nu-i place să audă, de exemplu, că s-a îngrășat.

Mmmda… Nu e chiar bine așa. Nu cred că avem nevoie de un cor de lăudători ca să ne simțim bine. Cred că avem nevoie de persoane bine intenționate, care ne doresc… binele. Dar să știți că și dușmanii, persoanele care vor să ne lovească orgoliul, să ne facă să ne simțim prost ne pot ajuta mai mult decât ne-am putea gândi la prima vedere.

Moralistul grec Plutarh spune o poveste interesantă despre binefacerile venite din partea dușmanilor.

Unui rege, în timp ce avea o conversație cu unul dintre dușmanii săi, i s-a reproșat că respirația sa nu este chiar proaspătă, ci, din contră,  e de-a dreptul respingătoare. Vorbele adversarului au țintit acolo unde trebuie. Rănit în orgoliul său de monarh, suveranul a luat-o la rost pe soția sa: “De ce nu mi-ai spus niciodată despre faptul că am o respirație urât mirositoare?” Regina a roșit toată din pricina vorbelor tăioase și a răspuns: “Dar, domnul și stăpânul meu, am crezut că așa miroase respirația tuturor bărbaților.”

Ce învățăm de aici? Că nu întotdeauna vorbele mieroase ale prietenilor ne ajută, la fel cum remarcile spuse în față, fără menajamente, ne-ar putea fi, de fapt, de folos. De noi depinde ce ne place să auzim. Cuvinte dulci sau adevărul care doare, dar care poate să și vindece?  Cui îi este de folos să fie mințit frumos iar îndreptarea greșelilor să fie ratată datorită minciunilor binevoitoare ori a subiectivismului prietenos?!

Dacă îți place ce ai citit, atunci distribuie, te rog, prietenilor tăi de pe Facebook această postare! Butonul de SHARE e puțin mai jos.
Mulțumesc! 🙂

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.