3 sfaturi pentru Sufletul meu

Sunt momente în care treci peste situaţiile de mare cumpănă și apoi te întrebi dacă ai supraviețuit datorită unui act de mare clemență al destinului ori pur și simplu ai făcut ceea ce trebuie. Și cauți certitudini, cu speranța că răspunsurile vor reuși să-ți aducă liniște și te vor feri, mai departe, de necaz. Vestea bună este și vestea proastă: viața nu e matematică. Nu sunt lucruri care odată făcute să garanteze rezultatul așteptat. Dar poți alege să faci ceea ce depinde de tine.

1.  Ai încredere în tine! Nu te subevalua!

Din principiu, până la proba contrarie, tu ai dreptate. Nu crede în experți, dacă nu vorbim de un mediu profesional. Chiar și acolo se pot face greșeli. NIMENI nu este pregătit să poată spună că le știe pe toate în viață.
Eşti cel mai bun prieten al tău, nu te da pentru nimic. Pune-ţi întrebări, dar ai încredere în tine!

Un proverb născut din înțelepciunea celui tăvălit de viaţă spune că „ceea ce nu te omoară te face mai puternic”. Eşti suma tuturor „aşa nu se face”. Ştii ce are coajă dulce şi este acru înăuntru, dar, mai ales, ai aflat cât de amară este înşelarea aşteptărilor. Nu avea speranţe de la oameni, ca să nu fii dezamăgit! Bucură-te de tovărăşia oamenilor veseli dar preţuieşte prietenul care plânge cu tine!

2. Nu te îngrijora! Toate trec…

În filmul Podul Spionilor, realizat magistral de Steven Spielberg, există, la un moment dat, un schimb de replici care mi-a intrat la suflet.

După ce a reuşit să obţină un schimb de spioni cu ruşii, James Donovan, avocatul american al unui spion rus (Rudolf Abel), îl întreabă pe acesta înainte să-l predea autorităţilor răsăritene:
– Ce credeţi că se va întâmpla când vă duceţi acasă?
– Cred că o să beau o vodcă.
– Dar, Rudolf, există vreo şansă…
– Ca poporul meu să mă împuşte? Da.
– Şi nu vă faceţi griji?
– M-ar ajuta cu ceva?

La ce te-ar ajuta? Închipuie-ţi că ştii că la cinci ani după căsătoria cu persoana iubită vei sfârşi într-un accident auto. Ce ai obţine? Probabil că ai pierde cinci ani din viaţă, îngrijorându-te în loc să te bucuri. Poate că nici nu te-ai mai căsători. Cu siguranţă ai pierde o grămadă de experienţe frumoase care definesc viaţa cu mult mai mult decât momentul finalului ei.

Nu mă asculta pe mine! Uită-te la tine! Adu-ţi aminte de momente grele prin care ai trecut apoi lasă-te purtat de amintirile recente în legătură cu mari prilejuri de bucurie. Plouă… O zi, două… şapte. Dar iese Soarele. Nu sunt truisme, aşa merge viaţa.

Bucură-te de „acum”! Multe probleme au soluţii de nebănuit, sunt zile care nu par a se termina şi totuşi Soarele răsare, mâine, din nou.

3. Nu te teme de trecerea timpului!

Timpul este o bacterie. Este bacteria care dă gust laptelui transformat în iaurt, bacteria care face pâine să dospească. Timpul răscoleşte şi el ne aduce alinare. El poartă promisiuni pentru cutezători şi este izbăvire pentru osteniţii vieţii. Nu te teme de trecerea timpului!

Timpul te obligă să dai valoare fiecărei zile, să-ţi încununezi viaţa cu toată bucuria, să iubeşti cu tot sufletul şi, mai ales, să nu iroseşti seminţele bune pe pământul sterp.

Trăieşte azi, ACUM! Ieri este o amintire, mâine este o promisiune. Realitatea este azi. De aceea timpul nu contează. ACUM este veşnicia. Plus şi minus infinit. Restul e iluzie. Moartea nu există pentru tine. E doar o minciună pentru ca cei care rămân să caute… ADEVĂRUL!

 

Un comentariu la „3 sfaturi pentru Sufletul meu”

  1. …esti din ce in ce mai bun! dupa parerea mea, este cel mai bun articol al tau! Felicitari! … si stii de ce cred asta? pentru ca , simt ceva din tine, nu mai este o calatorie, este pur si simplu ,un ceva, care fierbe in tine si vrea sa se exteriorizeze!
    hmm… cam frumos!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.