14 ani de Facebook. 4 motive pentru care Facebook e rău

Nu e vorba de când stau eu pe Facebook, ci de când există Facebook. Azi, Facebook împlinește 14 ani de existență. Eu sunt pe Facebook doar de vreo nouă ani, prima dată făcându-mi cont ca să pot vedea niște poze cu Tania Budi. 🙂

Acum, când Facebook a devenit sinonim cu internetul, e normal să te întrebi: E bună sau rea chestia asta care aproape că ne-a invadat viața?! Păi, e bună. Ții legătura cu prieteni și foști colegi, afli ce îi interesează pe alții, afli lucruri și locuri noi.

Când e rău Facebook-ul? Păi, se pare că de mai multe ori decât credem. Hai numai să ne gândim!

Te poți trezi că trăiești într-o bulă, într-un glob de cristal. Algoritmii Facebook fac în așa fel încât în news feed-ul tău vor apărea, cu preponderență, genul de postări la care tu ai reacționat. Și Facebook ți le va împinge în față mai des decât pe altele. În felul acesta, vei vedea mai des postările acelor prieteni care au reacționat pe Facebook asemănător ție. Și uite așa, te trezești că trăiești într-o lume pe care tu o evaluezi prin natura postărilor pe care le vezi pe Facebook. Și s-ar putea ca asta să nu fie tocmai lumea reală.

Îți poate afecta calitatea relațiilor. Gândește-te că un tip îi dă foarte des like și comentează în moduri interpretabile la postările prieteni/soției tale. O să o întrebi ce se întâmplă, ea o să-ți spună că nimic, tu devii bănuitor și vă certați aiurea pentru niște prostii. Să nu mai vorbesc  de situațiile în care dai pe Facebook de fosta și te pune dracu’ să intri în vorbă cu ea pe messenger. Și se întâmplă una din două, dacă nu amândouă: o iei tu razna și începi să visezi din nou la ea și actuala prietenă îți găsește mesajele. Oricum ai lua-o, e nasol. Și Facebook te poate ajuta din plin să se aleagă praful de relații.

Te poate face să simți că viața ta nu e la fel de interesantă și bună ca a celorlalți. Vezi că cineva tocmai s-a întors dintr-o vacanță exotică, altcineva și-a cumpărat un telefon abia lansat, un alt prieten virtual a avansat profesional. Și încet, încet, comparându-te cu ce vezi pe Facebook poți deveni nemulțumit de viața ta. Și începi să crezi că tu o duci prost, alții bine, începi să-ți invidiezi prietenii, și uite așa, încet, încet o iei razna.

Ești dependent și nu îți dai seama. Citeam că oamenii petrec pe rețelele de socializare de la 50 de minute la două ore. Sunt mulți oameni care stau și mai mult pe Facebook. La asta a contribuit din plin tehnologia mobilă. E foarte la îndemână să te conectezi la Facebook prin telefonul mobil. Te trezești, întinzi mâna după Facebook, te bagi în pat cu telefonul și mai stai un pic pe Facebook. Petreci o oră pe Facebook în fiecare zi? Gândește-te câte cărți puteai citi într-un an. Îți spun eu: cel puțin 50 de cărți. Uite aici!

Șefii tăi sunt și ei Facebook. Mai ales dacă ești în căutarea unui loc de muncă ar trebui să evaluezi tipul postărilor tale de pe internet. Ai multe poze cu petreceri stropite cu alcool? S-ar putea ca un potențial angajator să se gândească ceva mai mult dacă vrea să aibă în firmă muncitori mahmuri. Așa că gândește de două ori înainte să postezi o dată! Oamenii își fac o impresie despre tine și pe baza postărilor tale pe Facebook.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.