13 ani de UE: România a pierdut sau a câștigat?

România a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007. Eram sigur în momentele acelea că țara noastră a intrat în zona democrațiilor garantate. Între timp s-au întâmplat chestii cum ar fi: Crin Antonescu + Victor Ponta împotriva lui Băsescu/ încercare de demitere, Liviu Dragnea șef peste țară și poporul PSD-ist, demonstranții pașnici bătuți și gazați de jandarmi în București…

Cu toate acestea, s-au întâmplat și multe lucruri bune: libertate de mișcare (călătorii doar cu buletinul în orice țară din Uniunea Europeană + cele cu care există acorduri, gen Serbia ori Muntenegru),  acordarea legislației naționale cu cea europeană, acces la fonduri europene de dezvoltare. 

Aici apar euroscepticii, care spun că UE a transformat România doar într-o piață de desfacere, că am dat mai mulți bani la UE decât am câștigat. De fapt, nu e chiar așa.

Ministerul Finanțelor a publicat niște cifre interesante:
– de la 1 ianuarie 2007 până pe 30 nov. 2019, România a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeană
– în aceeași perioadă, Români a contribuit la bugetul UE cu 18,91 miliarde de euro

Concluzie: în 13 ani de UE, România a ieșit pe plus cu 35,52 miliarde de euro

Putea România să ia mai mulți bani din fondurile europene? De asta sunt sigur. 

În timpul ăsta suntem campionii sărăciei în UE: mai mult de un sfert din populația României are WC-ul în curte (27,7%). Bulgarii stau mai bine decât noi, cu doar 15,3% toalete în curte. 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky