12 moduri prin care poţi scăpa de mahmureală

Câteodată fericirea înseamnă și să te bucuri de un pahar cu vin ori o sticlă cu bere. De mai multe ori. Dimineața următoare ar putea, însă, ca durerea ta de cap să-ți spună că ai cam exagerat cu alcoolul. Și atunci? Atunci, ia de aici 13 metode susținute științific pentru a te lupta cu mahmureala, eventual de a preîntâmpina neplăcerile de după petrecere.

1. Faceți plinul la micul dejun
Alcoolul va face ca nivelul de zahăr din sânge să scadă, aşa că un suc de mere, dimineaţa, face minuni. Sucurile de fructe sunt o bună modalitate să remediaţi problema rapid. Un aport ridicat de glucide va ajuta şi el. Cereale, pâine integrală… tratament curat.

2. La unul, mai bei unul…
Nu este nici un secret că apa te va ajuta enorm de mult. Nu dacă o bei a doua zi, ci dacă o consumi chiar în timpul petrecerii. Ţesuturile cerebrale conţin în mare parte apă iar deshidratarea va duce, inevitabil, la dureri de cap. Aşa că asiguraţi-vă că nu veţi ajunge la deshidratare. Asta înseamnă că fiecare pahar cu alcool trebuie urmat de un pahar cu apă. Şi tot aşa… A două zi va fi mult mai fericită.

3. Nu pe stomacul gol
Doar pentru că berea are calorii, nu înseamnă că poate ţine loc de cină. Aşa că o masă bună înainte, cu o mulţime de carbohidraţi sănătoşi, va ajuta considerabil. Unele studii arată chiar că un stomac plin cu alimente poate ajuta să menţină alcoolul din sânge la un nivel inferior.

4. Atenţie la culoare
Băuturile întunecate la culoare, cum ar fi vinul roşu sau romul conţin mai mulţi congeneri (substanţe produse în timpul fermentaţiei) care pot contribui la accentuarea stării de mahmureală. Treci de la whisky pe vodcă şi înlocuieşte vinul roşu cu vin alb.

5. Obrazul subţire…
Băuturile mai scumpe sunt, de obicei, distilate de mai multe ori, astfel încât să conţină mai puţini congeneri – despre care tocmai am învăţat că-ţi fac capul să bubuie de durere. Deci, treci pe băuturi mai scumpe. Poate că aşa vei bea şi mai puţin. 😛

6. Vitamineeeeee
Consumul de alcool epuizează nutrienţii din organism, incluiv vitamina B12 şi acidul folic. Soluţia: dimineaţa luaţi o capsulă cu multivitamine pentru a recupera ce aţi pierdut în noaptea de băut.

7. Fără bule
Renunţaţi la şampanie ori la alt alcool amestecat cu băuturi carbogazoase. Studiile arată că bulele pot provoca o absorţie mai rapidă a alcoolului, prin urmare mahmureala este garantată.

8. Chimia în ajutor
Când suntem deshidrataţi, nu pierdem numai apa, dar şi electroliţii. Putem câştiga ce am pierdut prin alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau spanacul.

9. Omleta salvatoare
Ouăle conţin taurină, care a fost demonstrat că repară leziunile hepatice cauzate de o noapte grea, udată cu alcool. Adaugă la ouă şi o grămadă de legume proaspete pentru a te bucura şi te binefacerile antioxidanţilor.
omleta

10. Ceai de ghimbir
Mahmureala vine, uneori, şi cu probleme de stomac. Aşa că încercaţi o cană cu ceai de ghmbir pentru a rezolva şi deranjul de jos. S-a demonstrat că ghimbirul ajută la combaterea stării de greaţă. Exact ce-ţi trebuie.

11. Aer proaspăt
Oxigenul creste rata cu care toxinele de alcool sunt neutralizate, aşa că nu ezita să ieşi la aer, chiar dacă nu ai chef. Un pic de mişcare nu a omorât pe nimeni, în plus se pot elibera endorfine pentru a îmbunătăţi starea de spirit post-mahmureală.

12. Şoferul scapă
E puţin aiurea să spun acum, la final, că singura metodă anti-mahmureală, care funcţionează garantat, este să nu bei deloc. Dar aceasta este realitatea. Aşa că dacă să te trezeşti cu dureri de cap nu sună deloc distractiv poţi încerca să fii şoferul petrecerii. Prietenii îţi vor fi recunoscători că ai avut grijă de ei să ajungă acasă. Şi tu îţi vei fi recunoscător a doua zi. Vei fi limpede şi vei avea o grămadă de poveşti interesante de spus. Pentru că vei fi singurul care-şi va aminti totul. Cu siguranţă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.